Η Καλλιέργεια


Στα 90 περίπου στρέμματα  ιδιόκτητων αμπελώνων της εταιρείας, που απλώνονται στις πλαγιές του όρους της Αμανής, γύρω από τους μικρούς οικισμούς, καλλιεργούνται οι τοπικές ποικιλίες σταφυλιών Χιώτικο κρασερό και Αγιαννίτης για τα ερυθρά και Μπιγλέρι για τα λευκά, καθώς και οι εξαιρετικές αιγαιοπελαγίτικες Αθύρι και Ασύρτικο.

athiri      xiotiko-krasero
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι, με την ευκαιρία της ίδρυσης του οινοποιείου, περισσότερα από 300 στρέμματα αμπελώνων καλλιεργούνται στις γύρω περιοχές και την υπόλοιπη Χίο από ιδιώτες καλλιεργητές και με παροχή τεχνογνωσίας από την εταιρεία.

Οι Αμπελώνες
pano-panagiaΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ 1: Ο πρώτος αμπελώνας που φύτευσε η εταιρεία, με την ποικιλία Χιώτικο κρασερό, στις πλαγιές της Αμανής και σε υψόμετρο 450 μέτρων. Η αύρα του Αιγαίου τους θερινούς μήνες, η μεγάλη ηλιοφάνεια και η υψηλή εναλλαγή θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύκτας, είναι τα βασικά στοιχεία για εξαιρετικά αποτελέσματα, στην ωρίμανση και την ποιότητα των σταφυλιών. Αμπελώνας συναισθηματικά δεμένος με την υλοποίηση του οράματος, αφού οι πρώτοι μέτοχοι ξεκίνησαν από μόνοι τους να τον διαμορφώνουν με νέα τεχνολογία για την περιοχή (γραμμική φύτευση), με την πίστη ότι από εδώ ξεκινάει η νεότερη ιστορία του κρασιού της περιοχής. Γενάρης του 2001. Τρύγος αρχές Οκτωβρίου.

 

 

ampelonas-1ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ 2: Γραμμικός αμπελώνας με τις ερυθρές ποικιλίες Χιώτικο Κρασερό και Αγιαννίτης. Για πρώτη φορά φυτεύεται αμπελώνας με την ποικιλία Αγιαννίτης, η οποία ήταν εγκαταλελειμμένη από τους ντόπιους και υπήρχε διάσπαρτη με ελάχιστα πρεμνά στα μικρά ιδιόκτητα αμπέλια. Επίσης, για πρώτη φορά γίνεται συστηματική φύτευση των λευκών Αιγαιοπελαγίτικων ποικιλιών Ασύρτικο και Αθήρι. Υψόμετρο 420 μέτρα και διαμόρφωση του εδάφους, λόγω κλήσης σε αναβαθμίδες. Τρύγος αρχές Οκτωβρίου.

 

 

 

ambeli 1ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ 3: Ιδιόκτητα αμπέλια, συνεργαζόμενα με την εταιρεία, τα οποία φυτεύτηκαν με τις οδηγίες της. Η αλλαγή νοοτροπίας στους ντόπιους έχει ήδη ξεκινήσει. Ποικιλίες τοπικές ερυθρές. Χρονολογία φύτευσης Μάρτης του 2005. Υψόμετρο 350 μέτρα Διαμόρφωση εδάφους σε αναβαθμίδες. Τρύγος μέσα προς τέλη Σεπτεμβρίου.

 

 

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΗΣ: Φυτεμένος σε υψόμετρο 150 περίπου μέτρων, πάνω από το γραφικό μοναστήρι της Ευαγγελίστριας και με θέα τον οικισμό των Αγιασμάτων. Ποικιλία Χιώτικο κρασερό. Τρύγος μέσα Σεπτεμβρίου.

 

 

ampelitisΑΜΠΕΛΙΤΗΣ ΚΕΡΑΜΟΥ: Το ίδιο το όνομα της τοποθεσίας φανερώνει ότι εκεί παλιά ήταν ο τόπος του αμπελιού. Στις πανέμορφες πλαγιές της περιοχής, που περικλείεται από τα χωριά της Κεράμου, των Χαλάνδρων, της Ποταμιάς και της Πισπιλούντας, τα παλιά αμπέλια μετά την εγκατάλειψη τους διαμορφώνονται από την εταιρεία, αλλά και από τους ιδιώτες καλλιεργητές, σε σύγχρονους γραμμικής φύτευσης αμπελώνες, με τις τοπικές κόκκινες και λευκές ποικιλίες. Υψόμετρο 300 περίπου μέτρα και ιδανικές γεωλογικές συνθήκες ανάπτυξης του αμπελιού. Τρύγος μέσα Σεπτεμβρίου.

 

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΠΡΩΤΟΛΑΤΗΣ: Στη Βολισσό, κεφαλοχώρι της Βόρειας Χίου, στη θέση «Πρωτολάτης». εκεί που ο ήλιος ρίχνει τις πρώτες του ακτίνες και τις διατηρεί ολόκληρη την ημέρα, «κτίστηκε» ένας από τους πρώτους αμπελώνες της εταιρείας, με το Χιώτικο κρασερό και τον Αγιαννίτη, όπου το χαμηλό υψόμετρο δίνει πρώιμη ωρίμανση.Τρύγος μέσα Αυγούστου.


aeposΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΑΙΠΟΥΣ: Στο επιβλητικό οροπέδιο του Αίπους, 5 περίπου χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης της Χίου, η εταιρεία ξεκίνησε το 2013 τη φύτευση 20 στρεμμάτων με την ποικιλία ασύρτικο, που θεωρείται η "ατμομηχανή" των ελληνικών ποικιλιών αμπέλου. Ο αμπελώνας σχεδιάζεται στα σύγχρονα πρώτυμα καλλιέργειας και αναμένεται να αποδώσει εξαιρετικής ποιότητας σταφύλια.

 

 

ampelonas-oinopioiouΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ "ΕΥΑΝΘΗΣ":


 
EVANTHIS-LABEL