ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Στους αμπελώνες της εταιρείας, που απλώνονται σε αναβαθμίδες στις πλαγιές του όρους της Αμανής γύρω από τους μικρούς οικισμούς της Β.Δ. Χίου, τα κλήματα αναπτύσσονται κάτω από τον ήλιο και την αύρα του Αιγαίου Πελάγους.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι τα εξαιρετικά λευκά Ασύρτικο, Αθήρι και η τοπική Μπιγλέρι, καθώς και η παγκοσμίως μοναδική τοπική ερυθρή ποικιλία Χιώτικο Κράσερο. Επίσης, οι σπάνιες ερυθρές ποικιλίες Αγιαννίτης και Αυγουστιάτης  συμβάλλουν στην παραγωγή των ερυθρών κρασιών.

ΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ 1: Ο πρώτος αμπελώνας που φυτεύτηκε από την εταιρεία, με την ερυθρή ποικιλία Χιώτικο Κρασερό, στις πλαγιές της Αμανής. Η αύρα του Αιγαίου τους θερινούς μήνες, η μεγάλη ηλιοφάνεια και η υψηλή εναλλαγή θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύκτας, είναι τα βασικά στοιχεία για εξαιρετικά αποτελέσματα, στην ωρίμανση και την ποιότητα των σταφυλιών. Αμπελώνας συναισθηματικά δεμένος με την υλοποίηση του οράματος, αφού οι πρώτοι μέτοχοι ξεκίνησαν να τον διαμορφώνουν μόνοι τους με την πίστη ότι από εδώ ξεκινάει η νεότερη ιστορία του κρασιού της περιοχής.

Φύτευση: Γενάρης του 2001.

Τρύγος: αρχές Οκτωβρίου.

Υψόμετρο 450 μέτρα.

Απόδοση: 800 κιλά/στρέμμα


ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ 2: Αμπελώνας με τις ερυθρές ποικιλίες Χιώτικο Κρασερό και Αγιαννίτης. Για πρώτη φορά φυτεύεται αμπελώνας με την ποικιλία Αγιαννίτης, η οποία ήταν εγκαταλειμμένη από τους ντόπιους και υπήρχε διάσπαρτη με ελάχιστα πρεμνά στα μικρά ιδιόκτητα αμπέλια. Επίσης, για πρώτη φορά γίνεται συστηματική φύτευση των λευκών Αιγαιοπελαγίτικων ποικιλιών Ασύρτικο και Αθήρι.

Φύτευση:

Υψόμετρο: 420 μέτρα. Διαμόρφωση εδάφους σε αναβαθμίδες.

Τρύγος: αρχές Οκτωβρίου.

Απόδοση: 800 κιλά/στρέμμα

 

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ 3: Ιδιόκτητα αμπέλια, παραγωγών που συνεργάζονται με την εταιρεία, τα οποία φυτεύτηκαν και καλλιεργούνται με την παροχή τεχνογνωσίας και οδηγιών από την εταιρεία.Ποικιλίες τοπικές ερυθρές, Χιώτικο Κρασερό και Αγιαννίτης.

Φύτευση: Μάρτης του 2005.

Υψόμετρο: 350 μέτρα. Διαμόρφωση εδάφους σε αναβαθμίδες.

Τρύγος: μέσα προς τέλη Σεπτεμβρίου.

Απόδοση: 800 κιλά/στρέμμα

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΗΣ: Φυτεμένος σε υψόμετρο 150 περίπου μέτρων, πάνω από το γραφικό μοναστήρι της Ευαγγελίστριας και με θέα τον οικισμό των Αγιασμάτων. Ποικιλία Χιώτικο κρασερό.

Φύτευση:

Υψόμετρο: 150 μέτρα

Τρύγος: μέσα Σεπτεμβρίου.

Απόδοση: 800 κιλά/στρέμμα


ΑΜΠΕΛΙΤΗΣ ΚΕΡΑΜΟΥ: Το ίδιο το όνομα της τοποθεσίας φανερώνει ότι εκεί παλιά ήταν ο τόπος του αμπελιού. Στις πανέμορφες πλαγιές της περιοχής, που περικλείεται από τα χωριά της Κεράμου, των Χαλάνδρων, της Ποταμιάς και της Πισπιλούντας, τα παλιά αμπέλια μετά την εγκατάλειψη τους διαμορφώνονται από την εταιρεία, αλλά και από τους ιδιώτες καλλιεργητές, σε σύγχρονους γραμμικής φύτευσης αμπελώνες, με τις τοπικές κόκκινες και λευκές ποικιλίες, σε ιδανικές γεωλογικές συνθήκες ανάπτυξης του αμπελιού.

Φύτευση:

Υψόμετρο: 300 μέτρα.

Τρύγος: μέσα Σεπτεμβρίου.

Απόδοση: 800 κιλά/στρέμμα


ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΠΡΩΤΟΛΑΤΗΣ: Στη Βολισσό, κεφαλοχώρι της Βόρειας Χίου, στη θέση «Πρωτολάτης». εκεί που ο ήλιος ρίχνει τις πρώτες του ακτίνες και τις διατηρεί ολόκληρη την ημέρα, «κτίστηκε» ένας από τους πρώτους αμπελώνες της εταιρείας, με το Χιώτικο κρασερό και τον Αγιαννίτη, όπου το χαμηλό υψόμετρο δίνει πρώιμη ωρίμανση.

Φύτευση:

Υψόμετρο:

Τρύγος:

Απόδοση: 800 κιλά/στρέμμα

 

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΑΙΠΟΥΣ: Στο επιβλητικό οροπέδιο του Αίπους, 5 περίπου χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης της Χίου, η εταιρεία προχώρησε στη φύτευση 20 στρεμμάτων με την ποικιλία ασύρτικο, που θεωρείται η "ατμομηχανή" των ελληνικών ποικιλιών αμπέλου. Ο αμπελώνας σχεδιάστηκε στα σύγχρονα πρώτυπα καλλιέργειας και αναμένεται να αποδώσει εξαιρετικής ποιότητας σταφύλια.

Φύτευση: 2013

Υψόμετρο:

Τρύγος:

Απόδοση: 800 κιλά/στρέμμα

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΕΥΑΝΘΗΣ: Γύρω από το Οινοποιείο.