Π.Γ.Ε. Χίος

 

ΕΡΥΘΡΑ ΚΡΑΣΙΑ

 

«Αριούσιος Αυστηρός», Ερυθρός ξηρός, 750ml

Ποικιλίες:

Στην περιοχή που παρήγαγε το θαυμαστό κρασί της Χίου κατά την αρχαιότητα, καλλιεργούνται οι μοναδικές τοπικές ποικιλίες Χιώτικο κρασερό και Αγιαννίτης, από τις οποίες παράγεται αυτό το κόκκινο κρασί.

Υψόμετρο: από 250 έως 350 μέτρα

Τρύγος: Χιώτικο κρασερό 20-30 Σεπτεμβρίου – Αγιαννίτης 20 -30 Αυγούστου

Απόδοση ανά στρέμμα: 800 κιλά

Οινοποίηση:

Διαλογή πρώτης ποιότητας σταφυλιών. Ζύμωση με τη μέθοδο της κρυοεκχύλισης.

Παλαίωση:

Ωριμάζει για 18 μήνες, σε φυσικά υγρό και ψυχρό κελάρι, έτσι ώστε να αναδειχθούν οι ιδιαιτερότητες των αρωμάτων και των χρωμάτων των ποικιλιών, σε συνδυασμό με τα αρώματα των γαλλικών δρύινων βαρελιών.

Συνδυασμός με φαγητό:

Προτείνεται για να συνοδεύει κρέατα με κόκκινες σάλτσες, αλλά και πάστες ζυμαρικών με πικάντικες σάλτσες. Επίσης, αστακομακαρονάδες ή γκουρμέ θαλασσινά.

Συντήρηση:

Ο «Αριούσιος Αυστηρός» όσο περισσότερο παλαιώνεται, τόσο περισσότερο ωριμάζει. Αρχίζει να αναδεικνύει καλύτερα τα χαρακτηριστικά του μετά τα δύο χρόνια στη φιάλη. Είναι καλύτερα να σερβιριστεί αφού μείνει περίπου μισή ώρα στο ψυγείο και σε κανάτα με ανοιχτό στόμιο.

Γευσιγνωσία:

Οι ποικιλίες από τις οποίες παράγεται αυτό το κρασί του προσδίδουν ισορροπημένη γεύση,  ελκυστικό πορφυρό χρώμα και άρωμα κόκκινων φρούτων και βανίλιας.

 

«Αριούσιος Γλυκάζων», ερυθρός ημίγλυκος, 750ml

Ποικιλίες:

Ο ημίγλυκος αυτός οίνος παράγεται την τοπική Χιώτικη ποικιλία Χιώτικο κρασερό, που καλλιεργούνται στις πλαγιές των βουνών της Αμανής στη Β.Δ. Χίο.

Υψόμετρο: 250 – 350 μέτρα

Τρύγος: Χιώτικο κρασερό 20-30 Σεπτεμβρίου

Απόδοση ανά στρέμμα: 800 κιλά

Οινοποίηση:

Κρατώντας την παράδοση του περίφημου «Κουρουνιώτικου κρασίου», εξαιρετικής ποιότητας σταφύλια απλώνονται στο φως του ήλιου, έτσι ώστε να επιτευχθεί φυσική γλύκανση και οινοποιούνται σε συνθήκες χαμηλής ελεγχόμενης θερμοκρασίας.

Παλαίωση:

Η ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια στο κελάρι της Αριούσιος ,σε φυσικά υγρό και ψυχρό περιβάλλον, δίνει τη δυνατότητα σε αυτό το ιδιαίτερο ημίγλυκο κρασί να παλαιωθεί στο μπουκάλι για αρκετά χρόνια.

Συνδυασμός με φαγητό:

Αν και στη Χίο συνηθίζεται να συνοδεύει αρκετά γεύματα, λόγω του ότι θεωρείται ο παραδοσιακός μας οίνος, είναι ένα κρασί που μπορεί να σερβιριστεί ως απεριτίφ ή ως συνοδευτικό επιδορπίων (κυρίως γλυκών σοκολάτας). Ωστόσο, οι γευσιγνώστες που το έχουν δοκιμάσει, το συνιστούν για να συνοδεύει κάποια κρεατικά ή πουλερικά με κόκκινες σάλτσες (όπως π.χ. στιφάδο, κόκορας κρασάτος) και ακόμα ένα πλατό με ώριμα κίτρινα τυριά και αλλαντικά.

Συντήρηση:

Ο «Αριούσιος Γλυκάζων» είναι ένα κρασί που γίνεται πιο ώριμο και μεστό καθώς μένει στη φιάλη σε περιβάλλον δροσερό και σκιερό. Αναδεικνύει τα αρώματά του όταν σερβίερεται δροσερό και όχι παγωμένο.

Γευσιγνωσία:

Ο συνδυασμός της πλούσιας ηλιοφάνειας και της αύρας του Αιγαίου Πελάγους δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα, καθώς τα σταφύλια απλώνονται στον ήλιο. Χρώμα ερυθρό με κεραμιδί ανταύγειες, αρώματα ξηρού σύκου και δαμάσκηνου, σταφίδας και βανίλιας, στόμα πλούσιο με όμορφη ισορροπία ανάμεσα στο γλυκό και την οξύτητα και μακρά επίγευση.

 

ΛΕΥΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

 

«Αριουσία Χώρα», λευκός ξηρός, 750ml

Ποικιλίες:

Οίνος που παράγεται από έναν εξαιρετικό συνδυασμό των Αιγαιοπελαγίτικων ποικιλιών Ασύρτικο και Αθήρι.

Υψόμετρο: 250 – 350 μέτρα

Τρύγος: 1ο 10ημερο Σεπτέμβρη

Απόδοση ανά στρέμμα: 800 κιλά

Οινοποίηση:

Άριστη τεχνική οινοποίησης, από σταφύλια που καλλιεργούνται στις πλαγιές του όρους Αμανή, με τη μέθοδο της κρυοεκχύλισης.

Συνδυασμός με φαγητό:

Η «Αριουσία Χώρα» είναι ένα κρασί που ενδείκνυται για να συνοδεύει ζυμαρικά με λευκές σάλτσες και μυρωδικά, ψαρικά και πολυσαλάτες ή την ποικιλία ενός ελαφρού μπουφέ.

Συντήρηση:

Το υπόλευκο χρώμα και η σπιρτάδα στο άρωμα αυτού του κρασιού αναδεικνύονται καλύτερα όταν συντηρείται και σερβίρεται σε μία θερμοκρασία περίπου 12 βαθμών Κελσίου.

Γευσιγνωσία:

Χρώμα κιτρινοπράσινο που υποδηλώνει φρεσκάδα και άριστη τεχνική οινοποίησης, με έντονα αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, καθώς και πράσινου μήλου και lime. Στη γεύση η ευχάριστη οξύτητα δίνει νεύρο και προσωπικότητα στον οίνο αυτό, που, επίσης, έχει δυνατό σώμα, χαρακτηριστικό άλλωστε της ποικιλίας Ασύρτικο.

 

«Greek Islands», λευκός ξηρός, 750ml

 

Ποικιλίες:

Το λευκό αυτό κρασί παράγεται από την εξαιρετική Αιγαιοπελαγίτικη ποικιλία Ασύρτικο, η οποία θεωρείται η πιο διάσημη λευκή ποικιλία σταφυλιού αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Υψόμετρο: 250 – 350 μέτρα

Τρύγος: 1ο 10ημερο Σεπτέμβρη

Απόδοση ανά στρέμμα: 800 κιλά

Οινοποίηση:

Εξαιρετική τεχνική οινοποίησης, από σταφύλια που καλλιεργούνται στο νησί της Χίου, με τη μέθοδο της κρυοεκχύλισης.

Συνδυασμός με φαγητό:

Το «Greek Islands» μπορεί να συνοδεύσει ποικιλίες θαλασσινών, ψητά ψάρια, σαλάτες καθώς και μία ποικιλία ενός ελαφρύ μπουφέ

Συντήρηση:

Το υπόλευκο χρώμα και η σπιρτάδα του κρασιού αυτού αναδεικνύονται καλύτερα όταν συντηρείται στους 10 με 12 βαθμούς Κελσίου.

Γευσιγνωσία:

Το «Greek Islands» είναι ένα φιλικό με το φαγητό λευκό ξηρό κρασί με διαυγές, απαλό κίτρινο χρώμα και αρώματα λουλουδιών εσπεριδοειδών. Έχει τραγανή οξύτητα, ένταση και πολύπλοκα αρώματα λεμονιού στην επίγευση.

 

ΡΟΖΕ ΚΡΑΣΙΑ

«Αριούσιος Ροζέ», ροζέ ξηρός, 750ml

Ποικιλίες:

Το κρασί «Αριούσιος Ροζέ» παράγεται από Μοσχάτο Αμβούργου και την τοπική ερυθρή ποικιλία Αγιαννίτης.

Υψόμετρο: από 250 έως 350 μέτρα

Τρύγος: Αγιαννίτης 20-30 Αυγούστου, Μοσχάτο Αμβούργου μέσα Σεπτεμβρίου

Απόδοση ανά στρέμμα: 800 κιλά

Οινοποίηση:

Διαλογή πρώτης ποιότητας σταφυλιών. Ζύμωση με τη μέθοδο της κρυοεκχύλισης

Συνδυασμός με φαγητό:

Είναι ένα τέλειο κρασί για να συνοδεύει μεσογειακό φαγητό, ψάρια και θαλασσινά, ζυμαρικά και risotto, αλλά και ένα εξαιρετικό επιδόρπιο.

Συντήρηση:

Διατηρείται – όπως όλα τα κρασιά – σε δροσερό και σκιερό μέρος. Πριν το σερβίρετε συντηρήστε το στο ψυγείο και όχι στον καταψύκτη.

Σερβίρεται στους 10-12ο C.

Γευσιγνωσία:

Είναι φρέσκο και ελαφρύ με γεύση από αρωματικά φυτά. Έχει λαμπερό χρώμα, ισορροπία στην οξύτητα και διάρκεια στην επίγευση.

 

ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΟΙ ΟΙΝΟΙ

 

ΕΡΥΘΡΑ ΚΡΑΣΙΑ

 

«Chios Vita», ερυθρός ξηρός, 750ml

Ποικιλίες:

Αγιαννίτης και Αυγουστιάτης

Σπάνιες ερυθρές αιγαιοπελαγίτικες ποικιλίες, που καλλιεργούνται σε μικρή έκταση, από λίγους οινοπαραγωγούς, αλλά με εντυπωσιακά αποτελέσματα υψηλής ποιότητας.

Υψόμετρο: 250 – 350 μέτρα

Τρύγος:  20-30 Αυγούστου

Απόδοση ανά στρέμμα: 800 κιλά

Οινοποίηση:

Η ζύμωση γίνεται σε δεξαμενές με τη μέθοδο της κρυοεγχύλησης.

Παλαίωση:

Ωριμάζει και «μαλακώνει» σε δρύινα βαρέλια στο φυσικά υγρό και ψυχρό κελάρι της Αριούσιος, ενώ συνεχίζει να παλαιώνεται στη φιάλη μέχρι το άνοιγμά του.

Συνδυασμός με φαγητό:

Τα κόκκινα κρεατικά, το κυνήγι, αλλά και τα ζυμαρικά και τα κίτρινα τυριά αποτελούν εξαιρετική επιλογή για το συνδυασμό με τη γεύση του Chios Vita.

Συντήρηση:

Η φύλαξη σε σκιερό και δροσερό σημείο μέχρι να ανοιχθεί η φιάλη, το προστατεύει και του επιτρέπει να αναδειχθεί καθώς περνούν τα χρόνια. Είναι προτιμότερο να το αφήσετε να ανασάνει για λίγη ώρα και μετά να το σερβίρετε.

Γευσιγνωσία:

Οι σπάνιες αυτές ποικιλίες δίνουν μια εντελώς βελούδινη και μαλακή υφή σε αυτό το κρασί. Το χρώμα του είναι έντονο κόκκινο και στη γεύση του ανακαλύπτει κανείς τα άγρια βότανα της περιοχής μας.

 

ΦΥΣΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ Π.Γ.Ε. ΧΙΟΣ

 

ΦΥΣΙΚΑ ΕΡΥΘΡΑ ΚΡΑΣΙΑ

 

«Χιώτικο», Φυσικός Ερυθρός ξηρός, 750ml

Ποικιλία:

Χιώτικο κρασερό. Πρόκειται για την μοναδική γηγενή ποικιλία η οποία από την αρχαιότητα έδινε τον περίφημο «αριούσιο οίνο» για τον οποίο η Χίος ήταν διάσημη σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο.

Υψόμετρο: από 250 έως 350 μέτρα

Τρύγος: 20-30 Σεπτεμβρίου – από αμπέλια 30 έως 40 ετών. Ο τρύγος γίνεται χειρονακτικά σε καφάσια των 18 κιλών.

Καλλιέργεια: Χρησιμοποιούνται βιολογικά λιπάσματα (κουτσουλιά) και ο ψεκασμός γίνεται με θειάφι και χαλκό τέσσερις φορές το χρόνο. Είναι μη ποτιστικά.

Απόδοση ανά στρέμμα: 700 - 800 κιλά

Οινοποίηση:

Η οινοποίηση του φυσικού αυτού ερυθρού ξηρού οίνου ξεκινά με την παραμονή των σταφυλιών για περίπου μια εβδομάδα στον ήλιο. Η ζύμωση γίνεται με τα στέμφυλα να παραμένουν  στη δεξαμενή για είκοσι περίπου ημέρες. Ακολουθεί η διαδικασία της πίεσης εως 0,5 bar. Δεν προστίθεται κανενός είδους οινολογικό υλικό (π.χ. ένζυμα, ζύμες) στη διάρκεια της οινοποίησης, ενώ δεν εφαρμόζονται οι διαδικασίες της ψύξης και του φιλτραρίσματος κατά τη σταθεροποίηση.

Παλαίωση:

Ωριμάζει για 18 μήνες, σε φυσικά υγρό και ψυχρό κελάρι, σε δρύινα βαρέλια ηλικίας περίπου 6 ετών.

Συνδυασμός με φαγητό:

Προτείνεται για να συνοδεύει κρέατα με κόκκινες σάλτσες, αλλά και πάστες ζυμαρικών με πικάντικες σάλτσες.

Συντήρηση:

Η ποικιλία «Χιώτικο κρασερό» όσο περισσότερο παλαιώνεται, τόσο περισσότερο ωριμάζει. Θα πρέπει να βρίσκεται σε χώρο υγρό και ψυχρό, προστατευμένο από το φως και τη θερμοκρασία.

Γευσιγνωσία:

Το χρώμα του είναι βαθύ πορφυρό, ενώ η γεύση του αναδεικνύεται αν το κρασί αεριστεί για είκοσι λεπτά πριν το σερβίρισμα. Άγρια βότανα της ορεινής Αμανής όπου καλλιεργείται η ποικιλία, κόκκινα φρούτα (κεράσι) και βανίλια είναι τα αρώματα και οι γεύσεις που μπορεί να ανακαλύψει κανείς.

 

ΦΥΣΙΚΑ ΛΕΥΚΑ ΚΡΑΣΙΑ

 

«Ασύρτικο», Φυσικός Λευκός ξηρός, 750ml

Ποικιλία:

Οίνος που παράγεται από την εξαιρετική λευκή ποικιλία Ασύρτικο, η οποία καλλιεργείται στις ορεινές περιοχές της Χίου.

Υψόμετρο: 250 – 350 μέτρα

Τρύγος: 1ο 10ημερο Σεπτέμβρη

Απόδοση ανά στρέμμα: 700 - 800 κιλά

Καλλιέργεια:

Χρησιμοποιούνται βιολογικά λιπάσματα (κουτσουλιά) και ο ψεκασμός γίνεται με θειάφι και χαλκό τέσσερις φορές το χρόνο. Είναι μη ποτιστικά.

Οινοποίηση:

Ακολουθείται η μέθοδος της ερυθράς οινοποίησης.

Η ζύμωση γίνεται με τα στέμφυλα να παραμένουν  στη δεξαμενή για είκοσι περίπου ημέρες. Ακολουθεί η διαδικασία της πίεσης εως 0,5 bar.. Δεν προστίθεται κανενός είδους οινολογικό υλικό (π.χ. ένζυμα, ζύμες) στη διάρκεια της οινοποίησης, ενώ δεν εφαρμόζονται οι διαδικασίες της ψύξης και του φιλτραρίσματος κατά τη σταθεροποίηση.

Συνδυασμός με φαγητό:

Το φυσικό «Ασύρτικο» μπορεί να συνδυαστεί με πιάτα λεμονάτου κρέατος, με μη λιπαρά ψαρικά και ελαφριές πάστες.

Συντήρηση:

Συντηρείται σε χώρο υγρό και ψυχρό, προστατευμένο από το φως και τη θερμοκρασία σε πλάγια θέση. Σερβίρεται σε μία θερμοκρασία περίπου 12 βαθμών Κελσίου.

Γευσιγνωσία:

Πρόκειται για ένα κοσμοπολίτικο κρασί, με χρώμα που αγγίζει το πορτοκαλί. Η μυρωδιά από μέλι και τα άγρια λευκά άνθη της ορεινής Χίου είναι διακριτά, ενώ η χαρακτηριστική οξύτητα της ποικιλίας Ασύρτικο ενισχύει την προσωπικότητά του. 

 

ΦΙΑΛΕΣ 187,5 ml

 

«Έξη», κόκκινος ξηρός

Απολαυστική συνήθεια. Συνδυασμός ερυθρών σταφυλιών με βαθύ πορφυρό χρώμα και αρώματα που προσδιορίζουν την περιοχή στην οποία καλλιεργούνται. Από τους αμπελώνες της Αριούσιος, στη Β. Χίο.

 

«Πρωτολάτης», Ημίγλυκος Ερυθρός

Πρωτολάτης είναι ο τόπος που πρώτος καλωσορίζει τις ακτίνες του ζωοδότη ήλιου! Είναι ο τόπος που παράγει αυτό το κρασί με το κόκκινο χρώμα, τη γλυκιά γεύση, το λεπτό άρωμα. Συνδυασμός αισθήσεων, από τις ποικιλίες χιώτικο κρασερό και αγιαννίτης. Ιδανικός σύντροφος για χαλάρωση και ρομαντικές αποδράσεις!

 

«Αμανίτης», Λευκός ξηρός

Αίσθηση δροσιάς και φρεσκάδας, αρμονικά δεμένη με την αρωματική και φρουτώδη γεύση. Λευκό κρασί, με εξαιρετικά διαυγές χρώμα, από τις ποικιλίες μπιγλέρι, σαββατιανό και μοσχάτο. Ένας ισορροπημένος συνδυασμός για όσους προτιμούν τη συντροφιά των λευκών κρασιών.