«Χαριέστατος εστιν ο Χίος (οίνος) και του Χίου ο καλούμενος Αριούσιος». - Αθήναιος, «Δειπνοσοφισταί»
«Χιώτικο»
ΤΥΠΟΣ
Φυσικός Ερυθρός Ξηρός
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Χίος
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Χιώτικο κρασερό 100%
ΥΨΟΜΕΤΡΟ
250 έως 350 μέτρα
ΤΡΥΓΟΣ
20 – 30 Σεπτεμβρίου
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ
800 κιλά
ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Η οινοποίηση του φυσικού αυτού ερυθρού ξηρού οίνου ξεκινά με την παραμονή των σταφυλιών για περίπου μια εβδομάδα στον ήλιο. Η ζύμωση γίνεται με τα στέμφυλα να παραμένουν στη δεξαμενή για είκοσι περίπου ημέρες. Ακολουθεί η διαδικασία της πίεσης. Δεν προστίθεται κανενός είδους οινολογικό υλικό (π.χ. ένζυμα, ζύμες) στη διάρκεια της οινοποίησης, ενώ δεν εφαρμόζονται οι διαδικασίες της ψύξης και του φιλτραρίσματος κατά τη σταθεροποίηση.
ΠΑΛΑΙΩΣΗ
Ωριμάζει για 18 – 24 μήνες, σε φυσικά υγρό και ψυχρό κελάρι σε δρύινα βαρέλια.
ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Κρεατικά με πικάντικες κόκκινες σάλτσες, ώριμα κίτρινα τυριά, πάστες ζυμαρικών με αρωματικές σάλτσες.
ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
16ο – 18ο C
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Η αυθεντική εκδοχή της Χιώτικης τοπικής ποικιλίας, από παλιά αμπέλια. Ιδιαίτερα έντονο στόμα, περίπλοκη ένταση, μεστό σώμα και πορφυρό χρώμα.