ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ - ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ - ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ - ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ampelonas panagias

Ο πρώτος αμπελώνας που φυτεύτηκε από την εταιρεία, στις πλαγιές της Αμανής. Η αύρα του Αιγαίου τους θερινούς μήνες, η μεγάλη ηλιοφάνεια και η υψηλή εναλλαγή θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύκτας, είναι τα βασικά στοιχεία για εξαιρετικά αποτελέσματα στην ωρίμανση και την ποιότητα των σταφυλιών. Αμπελώνας συναισθηματικά δεμένος με την υλοποίηση του οράματος, αφού οι πρώτοι μέτοχοι ξεκίνησαν να τον διαμορφώνουν μόνοι τους με την πίστη ότι από εδώ ξεκινάει η νεότερη ιστορία του κρασιού της περιοχής.

Ποικιλίες: Ερυθρές: Χιώτικο Κρασερό και Αγιαννίτης. Λευκές: Ασύρτικο και Αθήρι

Φύτευση: Ιανουάριος 2001

Τρύγος: μέσα Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου

Υψόμετρο: 350 - 450 μέτρα.

Απόδοση: 800 κιλά/στρέμμα

 

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Στους αμπελώνες της εταιρείας, που απλώνονται σε αναβαθμίδες στις πλαγιές του όρους της Αμανής γύρω από τους μικρούς οικισμούς της Β.Δ. Χίου, σε πεδινές περιοχές της Βολισσού, αλλά και στο οροπέδιο του βουνού Αίπος πάνω από την πόλη της Χίου τα κλήματα αναπτύσσονται κάτω από τον ήλιο και δροσίζονται από την αύρα του Αιγαίου Πελάγους.

Η πιο «διάσημη» ελληνική λευκή ποικιλία. Έχοντας την ρίζα της στις Κυκλάδες απλώθηκε σε όλον τον Ελλαδικό χώρο, δίνοντας παντού τα ίδια δυναμικά αποτελέσματα αλλά προσαρμοσμένα στο μικροκλίμα της κάθε περιοχής. Δίνει κρασιά με ένταση και νεύρο και έντονα αρώματα λευκόσαρκων φρούτων. Η «Αριουσία Χώρα» είναι πρόσμιξη με Αθήρι, ενώ το φυσικό «Ασύρτικο» και το «Greek Islands» είναι μονοποικιλιακά.

Λευκή ποικιλία, ιδανική για καλλιέργεια στα άνυδρα χώματα των νησιών του Αρχιπελάγους. Δίνει ήπια και λιτά κρασιά, με απαλή οξύτητα και εξαιρετικά αποτελέσματα όταν συνδυαστεί με το Ασύρτικο. Ως μονοποικιλιακό το οινοποιούμε στον λευκό «Οινάνθης».

Ο θησαυρός της Χίου. Γηγενής, μοναδική και σπάνια ποικιλία με βαθύ κόκκινο χρώμα, σμιχτό τσαμπί με σκληρές ρόγες. Δίνει κρασιά με έντονη προσωπικότητα και δυνατή δομή, που απαιτούν την υπομονή του οινοποιείου ως την ωρίμανσή τους. 

Στον «Αυστηρός» είναι σε μίξη με τον Αγιαννίτη, στον «Γλυκάζων» είναι λιαστός μονοποικιλιακός και το ίδιο στον φυσικό «Χιώτικο».

Μία ακόμα σπάνια ερυθρή Αιγαιοπελαγίτικη ποικιλία που καλλιεργείται στο νησί και η οποία ωριμάζει κοντά στην γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, από όπου πήρε και το όνομά της. Συνήθως αναμειγνύεται με το Χιώτικο κρασερό, αλλά και ως μονοποικιλιακή μας έδωσε το εξαιρετικό «Αριούσιος Ροζέ».

Ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται από λίγους παραγωγούς. Έχει έντονο σκούρο χρώμα, αρώματα από βότανα και κόκκινα φρούτα. Δίνει «φιλικά» κρασιά με ήπιο σώμα και βελούδινη υφή. Μπορεί να οινοποιηθεί και ως μονοποικιλιακός, ενώ στην δική μας περίπτωση έχει γίνει πρόσμιξη με τον Αγιαννίτη για το «Chios Vita».

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ - ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Λόγω της ορεινής μορφολογίας της περιοχής, τα αμπέλια φυτεύονται σε αναβαθμίδες με γραμμική καλλιέργεια και είναι μη ποτιστικά.

Το μικροκλίμα της «Αριουσίας Χώρας» είναι ιδανικό για την ανάπτυξή των αμπελιών. Ο συνδυασμός εδάφους (αργιλώδες), θερμοκρασίας (υψηλή την ημέρα – χαμηλή το βράδυ) και υγρασίας (λόγω της κοντινής απόστασης από τη θάλασσα) ευνοούν την ανάπτυξη των φυτών και τα προστατεύουν από τις ασθένειες, που πολύ σπάνια εμφανίζονται στο νησί.

Η χειρονακτική συλλογή των σταφυλιών επιτρέπει και τον έλεγχο της ποιότητας τους πριν οδηγηθούν στο πάτημα.

Οι ποσότητες των σταφυλιών της ερυθρής ποικιλίας Χιώτικο Κρασερό που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του ημίγλυκου «Γλυκάζων», απλώνονται κάτω από το φως του ήλιου για την φυσική αύξηση των σακχάρων, όπως παραδοσιακά γίνονταν στην περιοχή μας.

Το πάτημα των σταφυλιών γίνεται με την μέθοδο της ελεγχόμενης πίεσης σε πνευματικό πιεστήριο στο χώρο των εγκαταστάσεων.

Για την οινοποίηση εφαρμόζεται η μέθοδος της κρυοεγχύλισης (χαμηλή ελεγχόμενη θερμοκρασία).

Οι αμπελώνες καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων. Για τη λίπανση χρησιμοποιείται κοπριά από κότες και τα στέμφυλα μετά το πάτημα.