Γλυκάζων

«… ο δε γλυκάζων τρόφιμος, πλήσμιος, κοιλίας μαλακτικός…» - Αθήναιος, «Δειπνοσοφισταί»

«Γλυκάζων»

ΤΥΠΟΣ

Ερυθρός ημίγλυκος λιαστός

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Χίος

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Χιώτικο κρασερό 100%

ΥΨΟΜΕΤΡΟ

250 – 350 μέτρα

ΤΡΥΓΟΣ

20-30 Σεπτεμβρίου

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ

800 κιλά

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μετά το άπλωμα των σταφυλιών στον ήλιο για 10-12 ημέρες ακολουθεί η ζύμωση με τη μέθοδο της κρυοεκχύλισης σε δεξαμενή inox.

ΠΑΛΑΙΩΣΗ

Ωριμάζει για 8 μήνες, σε φυσικά υγρό και ψυχρό κελάρι σε δρύινα βαρέλια.

ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Συνδυασμός με τα τοπικά Χιώτικα πιάτα όπως κατσίκα κοκκινιστή και κόκορας κρασάτος με χερίσια μακαρόνια και τυρί του τσοπάνη. Επίσης, ως επιδόρπιος οίνος σε συνδυασμό με μαύρη σοκολάτα.

ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

16ο – 18ο C ως συνοδευτικό γεύματος ή πιο παγωμένος ως επιδόρπιος.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Ημίγλυκος-ημίξηρος, με μεστό σώμα και μεταξένια υφή. Έντονο άρωμα από το λιάσιμο του φρούτου σε συνδυασμό με την γεύση των μπαχαρικών.